Wednesday, June 12, 2013

Bila tengok surgery live depan mata....

Assalamualaikum ....

Hye semua.. Haaa tengok surgery live depan mata ? Gilerr ke hape nihh ? haha terkejut tak ? terkejut tak ? Okey fined, takde respon merajuk 2345saat. Hehehe okey actually camni, sebenarnya sekarang nihh putry keje dekat Klinik Pergigian Balik Pulau. Alaaa dekat je dengan rumah putry dalam 5 minit camtuh la kan dah sampai. hehe putry buat part time je kat situ.  

Tanggal 1 Jun 2013, putry secara rasminya telah dilantik sebagai Pembantu Klinik even putry hanyalah sebagai part time worker. 



Alhamdulillah sebab doktor and staff dekat situ semua baik-baik. Even putry nih langsung takde ilmu dalam bidang pergigian nih, diorang tak kekok memberi tunjuk ajar dekat putry and sekarang nih alhamdulillah, putry kira macam dah pro sikit la dalam bidang nih kan. Apa yang paling best is putry dapat pengalaman baru di mana putry langsung takda basic and ilmu but alhamdulillah, I can overcome it and kerja macam staff-staff yang lain. Cewahhh :)

Alaaa ape yang intro panjang sangat nihh kan? asalnya nak citer pasal surgery live. Adoyaii. Hahaa actually kelmarin putry kena handle sorang patient nih. Kira bukan putry sorangla, putry dengan sorang lagi staff klinik sebab untuk surgery nih, doktor memerlukan 2 orang staff so that senang nak ambil barang or what ever. So, putry nihh dengan bersemangat yelaa first time nak handle surgery, macam kalut-kalut sikit sebenarnya nerves prepare la apa yang patut.



Bila kita jadi pembantu klinik nih, apa yang kita perlu titik beratkan is kebersihan. So sebelum kita nak handle seseorang patient tuh kita kenalah jaga kebersiahan macam pakai mask, pakai glove semua. So, bila semua dah settle, doktor suruh putry sediakan LA. LA nih kira macam biusla tapi jenis suntikan. Putry pun apa lagi, sediakan la LA semua untuk patient sebab ada 2 kemungkinan, if boleh cabut normal, doktor akan cabut normal, but if ada complicated sikit, so doktor akan proceed with the surgery.

Barang-barang untuk surgery semua dah standby. Lepas doktor buat LA pada patient, doktor cakap patient still have to proceed dengan minor surgery. Means sikit jela yang nak bedahnye tuh. Masa tuh perasaan berdebar toksah dok kata la kan, haha putry nihh penakut sikit darah-darah nihh tapi cool je lagi. Sebab dari mula memang dah set dalam mind, kali nihh nak try overcome kelemahan putry nihh.. So, dalam beberapa minit camtuh pembedahan pun dijalankan.

Haaaa nak taw dak apa putry rasa masa tuh? Masa tuh putry relaxx ja lagi. Muahaha siap boleh khusyuk lagi tengok doktor buat minor surgery. Liveee okey. Takde rekod-rekod bagai nihh. Haaa memang aventure la beb wa cakap sama lu. So, masa tuh still boleh bertahan even darah dok kuar banyak. Tangan nihh menggigil je haa pegang suction. Agak lama jugakla putry bertahan.

Tiba-tiba............

Ntah la kenapa, mungkin sebab paksa bertahan tangan putry dah mula rasa seram sejuk. Tangan menggeletar, kaki menggeletar and mula rasa nak pitam. Dalam hati putry doa bagila putry bertahan sampai patient nihh habis surgery. Yelaa, malu kott.. Patient relaxx je, misi pulak yang nak pitam bagai. Hahaha bertahan punya bertahan, tak dapat jugak nak kawal.. Cepat-cepat panggil sorang lagi staff suruh backup and gantikan jap tempat putry. Masa tuh kepala dah rasa pusing-pusing and mata jadi kabur.

Pii dahh, dalam hati dok doa "Janganlah bagi aku pengsan kat sini Ya Allah". Kang jenuh pulak doktor nak mengangkat eden dengan nak tengok patient lagi. So memang cepat-cepat cari kerusi and duduk diam-diam kejap. Hahaha nampak tak putry takut darah. Nasibla tak pengsan dekat situ.Then dalam 10minit camtuh, putry ingat putry nak pergila tolong doktor balik.. Bangun-bangun je terus rasa nak pitam balik. Adoyaiiila puteri natassia oii.. Nasibla doktor sangat memahami dye suruh putry rehat.

Lama jugakla putry kena duduk and rehat kejap sebab kalau gerak sikit je memang rasa nak pitam. So, after surgery dah selesai, doktor mula prepare benang untuk jahit. Masa tuh putry okey sikitla dari yang masa tengah surgery tuh. Tapi still kena ada sokongan. Masa doktor nak jahitkan tempat surgery tadi tuh kire okey la still boleh berdiri. Kelakarr kan? Haiyaaaa !! patutla tak dapat jadi doctor :D

Habis je siap jahit tempat surgery tadi, patient tadi relaxx je. siap boleh gelak-gelak lagi. Paling kelakar billa patient okey je, tapi misi nihh plak yang gelabah teruk sampaikan nak pengsan bagai. HAHA

Tapi, apa pun even tak dapat habiskan tugasan, dapat jugakla pengalam tengok surgery live depan mata eventhough tuh hanyalah minor surgery. Ini merupakan pengalaman yang putry takkan lupakan sampai bila-bila.

Apa yang putry nak conclude dekat sini is, jangan pernah rasa rendah diri kata " eh saya tak pernah belaja pasal tuh, saya tak reti buat " , " eh saya bukan dalam bidang nihh saya takut ". Pastikan tidak ada ayat-ayat sebegini dalam kamus diri anda semua. Sepatutnya kita kena cuba sehabis baik dulu sebelum kita memberikan alasan-alasan negative. Belum cuba, belum tahu. Macam, putry, even putry bukanlah tahu sangat dalam bidang perubatan nihh, but I try my best and I love my job very much.











Terima kasih sudi membaca entri panjang berjela hari ni. Bye :)





4 comments:

  1. pnngalamn berharga kn bla bnda yg xpenah kte wt, rasa sndri kte dpt alami

    ReplyDelete
    Replies
    1. yopp, memang pun.. Even takut tapi bestt :)

      Delete
  2. samalah.. takut darah gak.. hahahaha. btw, jom join birthday giveaway wani.. tak perlu buat entri.. hehehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh yeke ? high five sikit..muahh hehe insyaAllah :)

      Delete