Friday, June 17, 2011

Susah Sangat Ke Nak Cakap TERIMA KASIH ?

Assalamualaikum and selamat malam semua . 
korang ape khabar ? ada sehadd ke ?

sekarang nihh kita tengok zaman makin maju , ye tak ? semua orang nak bende yang canggih-canggih , diri pun nak canggih jugak , pegi saloon la , plastic surgery la , macam-macam la kan yang kite boleh lihat .
kire boleh di katakan semua nak canggih kan ? tapi korang perasan tak , ade satu bende yang masih tak canggih-canggih sekarang nihh . 
korang nak tahu tak ape bende ? haa , nie haa perangai orang yang susah giler and berat mulut giler nak cakap TERIMA KASIH


susah sangat ke nak sebut perkataan tuhh ? rase nyer , perkataan tuhh lagi senang nak sebut dari nak sebut terima kasih dalam bahasa lain , ye tak ? kalau ye pun rase malas sangat nak cakap , cakap " TQ " pun dah cukup ye tak? tak pun "thanxx" mudah kan ?
tapi di zaman yang serba moden nihh , sangat la sikit orang yang nak cakap TERIMA KASIH nihh , tak tahu la sebab ape kan ? mungkin takut emas-emas dalam mulut bertabur kot , ye tak ?
bukan ape , adab dan budi bahasa tuhh kan budaya kita . lagipun , tak kering pun air liur tuhh kalau cakap terima kasih . 

contohnya macam kita pegi kat sebuah kedai tuhh , dah beli barang semua , sekurang-kurangnyer pekerja or cashier tuhh cakapla terima kasih cik , datang lagi . kan senang hati pelanggan tuhh . nie tidak , pelanggan datang muke masam mencuka je , senyum sikit pun tidak , tanye pun macam nak marah-marah , pelanggan yang tengok pun rase takut and tak suke . ye tak ?

bukan ape , tak kan la kite nak merayu-rayu plak kat orang tuhh just sebab nak kan ucapan terim kasih tuhh ,  ye tak ? jangan la sampai camtuhh ye tak ? it just a spontaneous reaction sayang-sayang semua . bukan ape , bila kita cakap camtuhh , mesti orang yang dengar kita cakap tuhh akan rase cam di hargai . tak kira la dalam bentuk ape sekali pun . eventhough , bende yang korang dapat tuhh tak la berapa nak besar harganya , tapi it's simple right just nak cakap terima kasih . 

bila kita ringan mulut untuk keluarkan ucapan terima kasuh tuhh , percayalh mesti nanti orang -orang yang ade dekat sekelilin korang akan rase happy . bile kite berbudi bahasa dengan orang , orang lain pun akan buat perkara yang sama dengan kita . 

masih banyak lagi situasi yang hampir sama berlaku setiap hari .. apa yang putry cuba kupaskan kenapa perkataan terima kasih itu begitu berat untuk diucapkan ? ada pantang larangkah bila mengucapkan tanda terima kasih ? and kenapa perlu sombong walaupun perkara itu tidak merugikan sesiapa pun .. tapi itu memang lumrah .. mungkin kurang didikan bagaimana menghargai seseorang itu ..




ringankan mulut memberi tanda terima kasih . bila sesuatu kerja itu dihargai , semakin semangat kita ingin memberi !

14 comments:

  1. t.e.r.i.m.a .k.a.s.i.h...

    senang jer. kan..

    ReplyDelete
  2. senang je nk ucap terima kasih.,

    terima kasih kerana singgah ke blog saya^^

    -Alahai~

    ReplyDelete
  3. terima kasih.. thank you.. syukran.. namaste.. arigato..

    kerana singgah di blog saya..

    ReplyDelete
  4. sakit hati betul. tak nak cakap terima kaseh tuh satu hal, senyum pun payah!

    ReplyDelete
  5. berat mulut sangat tu..bukan susah pun nak ckp terima kasih..huhu

    ReplyDelete
  6. terima kasih sebab post..

    hikhikhik :D

    ReplyDelete
  7. @JMR hehe betul tuhh , terima kasih singgah blog putry ye :)

    ReplyDelete
  8. @hyemynameisrasyid betul tuhh , same2 . trima ksh jugak coz singgah sini balik :)

    ReplyDelete
  9. @Fathiah Hamim sabar ye , takpe , diorang tak nak senyum biar kita je yg senyum ?

    ReplyDelete
  10. TIMA KASEH SUDI KOMEN ENTRY ANIS =)

    ReplyDelete
  11. tu lahh tu lahhh..
    nak senyum sikit pun susah
    tgk aku..senyum bermakna je..
    senyum tu tanda terima ksih kn..
    hahahaha =p

    ReplyDelete