Sunday, June 26, 2011

Tangan Rasa Pijar lepas Potong Cili ? Ini Petua nyer .

Assalamualaikum and selamat petang semua . 
korang semua ape khabar ? sehadd tak ?

tadi pagi-pagi tolong abah putry buat breakfast macam biasa la kan , hehe
abah putry nihh sangat rajin memasak , i likee okey . (: 
bile mama and abah ade  di rumah , mood memasak tersangatla malas . haha tak tahu la kenapa . 
tapi memang senang la mama putry , abah putry rajin masak , so mama tolong-tolong je . haha
nanti bakal suami putry pun kene pandai masak jugak la , nanti boleh tolong putry dekat dapur , kan kan ? 

okey2 , cakap pasal masak nihh , tadi kan untuk breakfast kitorang makan kuew teow goreng , sangat sedap okey , nak rasa tak ? hehe (:
macam yang kita semua tahu , kalau makan kuew teow goreng nihh mesti la kene ade cili jeruk kan ?
korang tahu tak cili jeruk tuhh ape ? alaa , cili yang diperam dengan cuka tuhh then letak gula and garam sikit . (:


haa , so kalau nak buat cili tuhh kene la potong cili ye tak ?
mase potong tuhh tak rase ape-ape pun tapi kan  bile dah lame-lame tuhh tangan putry rase macam panas-panas , pedih je rase kat tangan nihh . haa korang penah rase camtuhh tak ? 
putry boleh kate selalu jugak la rase coz kitorang suke makan sambal belacan , so nak tak nak , kene la perisi cili tuhh dulu , buang biji-biji semua kan ?
so , akibat putry selalu sangat rase pedih - pedih nihh , putry pun try la google cari penyelesaian .
nak tahu tak ape petua nak hilangkan rase pedih nihh ?

orang tua-tua cakap , kalau kite rase pedih @ pijar kat tangan , korang amik segenggam gula , then sapu kan dekat seluruh tangan korang yang rase pedih tuhh , kalau korang nak genyeh - genyeh sikit pun takpe , tehn korang bilas la bersih - bersih . takpun , korang boleh je gunakan garam . tapi pedih sikit rasenyer .

and ade jugak yang cakap , before korang nak potong cili tuh , sapukan dulu minyak masak dekat tangan korang tuhh , then potongla cili tuhh macam biasa .

and yang selalu putry buat , putry selalu ramas-ramas beras tak pun rendam je tangan tuhh dalam beras . dalam beberapa minit , hilang jugak la rase pedih tuhh . (:


kalau korang ade cara - cara lain , kongsikan dengan putry ye . (:

selamat mencuba . 





6 comments:

  1. Kena guna tips no 3 kot sebab harga gula dah naik. Hehe. Btw nice tips.

    ReplyDelete
  2. wow tips yg berguna..terima kasih!

    ReplyDelete
  3. ooo guna gula..boleh try nnt hehe ;)

    ReplyDelete
  4. @Apih El Nino hehe gune je mane yang sng . ~ welcome . :)

    ReplyDelete