Friday, June 10, 2011

Teguran Itu Penting

Assalamulaikum semua . 
selamat malam . .
lame jugak kan putry tak update blog nie kan ? lame ke ?
takde la lame sangat kan , korang rindu tak dekat putry ?
cakap rindu cepat !! hehe 

okey , maaf la ye bagi sesape yang bertandang ke blog putry , tapi entry tak ber update .
thanxx jugak pada yang sudi singgah ye .
okey  ,malam nie putry nak share sikit pasal tegur-menegur . 
korang penah kene tegur tak ? and how about menegur orang lain ?
nak menegur and ditegur mesti kena ade caranyer , betul tak ?
tak leh la kalau kita nak tegur orang tuhh , main serbu tembok je , ye tak ?Orang yang dapat menegur orang lain adalah orang yang sedia menerima teguran orang lain
Ayat diatas adalah antara kata-kata cerdik pandai mengenai orang yang menegur dan ditegur. Teguran boleh berlaku di mana-mana, berlaku di dalam pemerintahan kerajaan, di dalam syarikat-syarikat, di dalam persatuan-persatuan, di sekolah. Dalam rumahtangga juga berlaku, bapa menegur anak, isteri ditegur suami, dan lain-lain. Makna katanya teguran itu berlaku di mana-mana sahaja.

Teguran boleh dibahagi kepada dua secara asasnya, teguran yang membina dan yang statik dan jumud. Manusia keseluruhannya mengharapkan teguran yang membina bukan yang statik. Tetapi tidak kurang juga yang tidak lansgsung suka ditegur.
Sifat manusia yang diketahui ialah, hanya bersedia ditegur apabila dia yang membutuhkan teguran tersebut . Contohnya , Si A pergi ke Si B dan ingin meminta  teguran atau nasihat , ketika itu apa sahaja yang dikatakan oleh Si B akan di dengari dengan berlapang dada .

Lain pula sekiranya seseorang yang tidak memerlukan teguran , tiba-tiba ditegur . Hanya setengah orang yang berjiwa besar sahaja yang boleh menerima teguran spontan tersebut , Manakala yang berjiwa kecil , akan terasa dan terus terseksa hati .

Orang yang Menegur 

Manusia memang tidak pernah lari daripada melakukan kesalahan, yang berbeza hanya banyak dan sedikit . Tetapi biarlah orang yang cuba  menegur tersebut adalah orang yang minimum kesalahannya supaya teguran yang diberikan itu bersifat 
Jangan jadi seperti ketam yang mengajar anaknya berjalan lurus . Sesuatu yang agak pelik apabila penagih dadah tegar mengajar atau menegur orang lain pergi ke masjid, walhal mereka sendiri masih terkontang kanting ditepi longkang dalam kotak.

Sebab itu kalau kita suka menegur, kita mesti pastikan teguran itu di tuju ke arah kita terlebih dahulu, kemudian baru ke orang lain.

Orang yang Ditegur

Teguran itu kebiasaannya bersifat membina, kerana apa yang tidak kita sedar kadang-kadang orang lain sudah sedar terlebih dahulu, persepsi kita lain, persepsi orang, lain. Sebab itu apabila ditegur, jangan terlalu cepat melenting dan menolak teguran tersebut. Kalau begitu , anda adalah orang paling rugi, kerana anda berpeluang membina diri anda tetapi awal-awal lagi anda sudah merobohkannya.
Kata Hukama, "Orang biasa akan marah apabila dikritik oleh orang lain , manakala orang yang mulia ialah mereka yang memperbaiki diri daripada kritikan orang lain . Seharusnya beginilah resam kehidupan kita".

Manusia memerlukan ' cermin ' bagi meneliti diri . Orang disekeliling adalah cermin bagi kita . Cuba bayangkan anda bercukur misai tanpa bercermin. Bukankah susah?. 

Yang Paling Penting

Setiap orang yang menegur pasti sedia juga ditegur . Ramai yang tidak mampu lakukan ini. Hanya suka menegur tetapi tidak pula suka ditegur . Sebab itu penting apabila menegur isyaratkan terlebih dahulu , teguran itu adalah terlebih dahulu untuk diri sendiri.
Ingat! Apabila anda menuding jari terhadap kesilapan orang lain, sebenarnya 4 jari anda telah menuding kepada diri anda sendiri. Itu adatnya.

sumber : Facebook (:

2 comments:

  1. good info.. klu nk tegur kena cre berhemah bru org leh terima btul x?

    ReplyDelete
  2. nk guna ayat publish kat fb boleh,dalam block quotes warna pink ni..

    peringatan bersama thanks,.

    ReplyDelete