Thursday, May 26, 2011

TUTORIAL : HEADER TRANSPARENT MENGGUNAKAN SIMPLE TEMPLATE

Assalamulaikum semua . . 
selamat petang . . 
aduuhh , baru je tadi post kate baru lepas makan , nie putry dah lapar balik sekarang nihh .. 
adoyyy , nak wat cane nihh eh ? siyess , putry memang kuat makan . .
sebab tuhh la dah jadi besar camni . .ahakk >.<

putry nak tanye korang la kan , korang kalau tengok dekat blog-blog orang cantik je header diorang kan ?
siap boleh transparent lagi tuhh . . 
mesti korang tertanya-tanya kan , template ape la yang diorang gune ye tak ?
ade tak yang pikir camtuhh ?

jangan risau , hari ini putry akan ajar korang camne nak buatkan header korang transparent . .
tapi , ini untuk pengguna Simple Template je taw . . 
untuk pengguna template lain , korang boleh costumize dekat template desingner je okey .
jom ,ikut langkah-langkah kat bawah nihh . :)

1 . Log in > Dashboard > Edit HTML 

2 . Then , korang tekan CTRL+F and search code nihh .

/* Mobile

3. jumpe tak ? then , korang copy code kat bawah nihh and paste kan dekat atas code yang korang cari tadi .

.header-outer, .content-inner { background-color: transparent; }.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color);}


4 . Then , try PREVIEW dulu , kalau okey korang boleh terus SAVE jela . .hehe 

mudah kan ? selamat mencuba . . ^^,


6 comments:

  1. assalam kak putry,,,
    cmana kita nk letak iklasn nuffnag dlm blog?
    bleyh bntu x? tq!

    ReplyDelete
  2. @Miss aMyra VavavOm okey , nnti akak buatkan tuto ye adekk . :)

    ReplyDelete
  3. apsal tak jadi , dye ckp invalid . content background color . :(

    ReplyDelete
  4. @Baby Domo yeke dik ? adekk memang gune simple template ?

    ReplyDelete
  5. akak boleh tolong buatkn tuto yg ank pnh cm akk tu bleh???
    klu bleh teng~Q kak ^o^ woho~

    ReplyDelete
  6. kak , mcm mner nk ltak radio era dkt blog kite ??
    klu bleh akak buad tut0 tu ea ?? tq :)

    ReplyDelete