Wednesday, April 6, 2011

TUTORIAL : CANTIKKAN COMMENT BOX KORANG

Assalamualaikum sume , 
dalam kebuntuan idea untuk menulis , 
so arini putry nak share lagi dengan korang satu lagi tuto .
iaitu tuto camne nak cantik kan comment boxx korang . 

contohnya macam kat bawah nihh . 

*sebelum

*selepas

nampak tak ? nampak tak ?
okey , cantik kan . ??
korang nak try buat tak . ?
okey , now let's start dear .

1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expend Widget ( backup template korang okey )

2 . Then korang cari code kat bawah nihh . 

]]></b:skin>

3 . Jumpe tak ? jumpe tak ? then kalau dah jumpe , korang copy plak code kat bawah nihh kat atas code yang korang cari tuhh eh . 

#comments-block{
margin:0;
padding:0;
}
#comments-block .comment-author{
background:pink !important;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-topright: 10px;
-webkit-border-radius: 10px;
border:2px solid #ff699f ;
padding:5px;
font-size:14px;
font-weight:bold;
}
#comments-block .comment-body{
margin: 0;
font-size: 14px;
border-left: 2px solid #ff699f;
border-right: 2px solid #ff699f;
margin-top: -5px; /*position*/
padding: 5px;
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;
font-size: 14px;
font-weight: normal;
margin-bottom: 20px;
border-left: 2px solid #ff699f;
border-right: 2px solid #ff699f;
border-bottom: 2px solid #ff699f;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
-webkit-border-radius; 10px;
margin-top: -18px; /*position*/
padding: 5px;
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:verdana;
color:#ff699f;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#ffffff !important;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#ff6699 !important;
}

** yang colour purple tuh , korang leh tukar ikut warne yang korang nak okey .
** yang merah tuhh plak untuk korang tukar tulisan yang korang suke .

4 . then SAVE . dah siap . mudah kan . 

* selamat mencube . . :)
kalau xjadi , gtaw putry eh . . :)





4 comments:

  1. @reynny tak paham ? ape yang tak paham tuhh syg ?

    ReplyDelete
  2. nak kotak comment mcm akak skrang ni?..Nak tutor..

    ReplyDelete