Monday, April 4, 2011

TUTORIALS : FAVICON

Assalamualaikum sume . .
korang sume sehadd ? alhamdulilllah , petang nie ade sinar matahari .
okey , arini putry nak ajar korang camne nak wat FAVICON .
korang nak tahu ape tue favicon . ?
jom tengok . .

okey , i2la favicon yang putry maksudkan . 
now , let's start . 

1 . Dashboard > Design > Edit HTML > Tick expend widget 

2. then korang tekan CTRL+F and cari code bawah nihh . 

</head>

3 . okey , jumpe tak ? jumpe tak ? kalau dah jmpe , korang copy code kat bawah nie kat atas code yang korang cari tadi . 


<link href='URLGAMBAR' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
<link href='URLGAMBAR' rel='icon' type='image/x-icon'/>


4 . then korang preview dulu . and kalau jadi , save jela .

* untuk URL IMAGE tue , korang boley cari kat [ sini ] .

* koran gak leh ltak ape saje image yang korang nak . nak cari kat en.google pun bley . asalkan image yang korang pilih tue dalam format JPEG , GIF ataupun PNG ye . 


.:: selamat mencube . kalau tak jadi , commet di bawah okey . :)







7 comments:

  1. wah tahniah putri dh pandai buat tutorial,..

    ReplyDelete
  2. @Marhehe mane ade , bese2 je la mar . .:)

    ReplyDelete
  3. salam..wak saye nak tanye..camne eh kalau kite tekan je link pastu terus bukak new tab?blh mnx tlg ajar x? :)

    ReplyDelete
  4. kenapa sy buat asik tk jd je..more then widget..should be unique id..tk faham lah maksudnya..

    ReplyDelete
  5. @Hamba Allah owh . nnti putry buatkan tuto ye .. (:

    ReplyDelete
  6. @allen's epilogue erk ? hurm awak ade etrcilap mane2 kot . cube awak try sekali lagi (:

    ReplyDelete