Monday, April 11, 2011

TUTORIAL : CARA NAK BUAT LINK EXCHANGE DALAM BLOG

Assalamualikum sume ,
okey , kali nie putry nak ajar plak camne nak ltak kan Link Exchange dalam blogg .
tuto ini direquest oleh akizz .

okey , now jom buat . nampak agk renyah sikit ye . tp sebenarnyer senang je . 
yang penting kene sabar ye . 

* niela Mister Linky's yang dimaksudkan . (:

ini cara-cara nya : 

1 . First sekali , korang kene daftar dekat laman web Mister Linkys . 


* klik untuk membesar . (:

2 . Isi segala maklumat yang diperlukan ye . 


* klik untuk membesar . (:

3 . Lepas dah register , masukkan ' code ' untuk pengesahan . Kod ini boleh dapatkan kat e-mail yang korang register untuk buat mister linky's nie ye . cepat-cepat , pegi buka e-mail korang skunk . (:

4 . Then , bile dah buke e-mail korang , cari la dekat mail yang korang dapat tuhh tentang code widget tersebut . 

5 . Then , copy code tuhh and masukkan code tersebut . 

6 . Selepas korang dah masukkan code pengesahan tuhh , korang akan diminta untuk log-in menggunakan user id and password  yang korang daftarkan tadi .

* klik untuk membesar (:

7 . Setelah korang berjaya 'log-in ' korang akan di bawa ke laman utama untuk ahli yang berdaftar .

                   1 ) Klik button ' wizard ' .
                   2 ) Plih platform " Blogger " untuk pengguna blogg .
                   3 ) Pilih jenis widget , pilih je ' Original auto - auto linkies '
                   4 ) Tekan butang " generated code

* klik untuk membesar (:

8 . Then , korang akan dapat script yang digunakan dalam blog . 'Copy ' & ' Paste ' je kat mane2 yang korang rase sesuai . ( tapi mesti dekat HTML / javascript )

* klik untuk membesar (:

9 . okey , then copy code di atas ye and buat camni .

** Dashboard > Design > Add gadget > HTML / javascript .

10 . then dah siap , korang boley save . 

** selamat mencube . . (:
kalau ade yang tak paham , boley tanya putry kat ruangan komen ye . (:








23 comments:

  1. hye kak. thanks for tutor, but macam mana nak bagi floating. bila kita tekan gambar di keluar dari atas ?

    ReplyDelete
  2. Mcam mna nih ? yg mister linky tu minta code , saye x taw la coede ye ape .

    ReplyDelete
  3. @Nuha Nordin code tuh awak kene check dekat email yg awak register mule2 tuh :)

    ReplyDelete
  4. @asnawi hassim code tuh awak kene amik dekat email yg awak register tuh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. terbaikkkk...

    tinggalkan link pada saya..

    ReplyDelete
  6. Saye da register, tpi x bole. dye asyik ulang balik tmpat yg sme je. Knp eaa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke dik ? dah try refresh ? sebab sometime memang akan ada masalah ni :)

      Delete
  7. Kak, saya tak faham yang code email tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah faham yang code tu... dah lepas code... nak log in tak boleh

      Delete
    2. dia cakap macam ni "Sorry! You could not be logged in with those credentials."

      Delete
    3. aikkk nape xleh ? id semua dah betul ? pelik nih, kak put dulu buat sekali je dh okey. :)

      Delete